Klima, krovstvo in stavbno kleparstvo

Klimatske naprave

Ugodni pogoji za delo in bivanje so pri človeku omejeni na dokaj ozko klimatsko območje. Tako premrzlo in presuho okolje kot tudi previsoka temperatura in vlaga negativno vplivajo na bivanje in delovne pogoje in s tem na ugodje in delovno učinkovitost.

Vsi vemo, da mraz lahko premagamo z učinkovitim ogrevalnim sistemom, po drugi strani pa se nam zdi, da moramo vročino - kljub njenemu neugodnemu vplivu na delo in bivanje - preprosto prenašati. Zaradi tanjšanja ozonskega plašča in z njim povezanih vedno hujših in daljših vročinskih valov pa se v življenju pojavljajo nove potrebe, ki jih je treba zadovoljiti - v prihodnje tudi s klimatsko napravo. Če je temperatura v prostoru pravilno nastavljena, potem se zaradi delovanja klimatske naprave ne morete prehladiti. Priporočljiva razlika med temperaturo prostora in okolice je od 5 do največ 8°C. Poleg tega dotok hladnega zraka ne sme biti usmerjen neposredno v ljudi, ki bivajo ali delajo v prostoru.

Vse stabilne klimatske naprave so izdelane po sistemu toplotne črpalke. Energije ne proizvajajo kot električni grelci, ampak jo samo prenašajo iz okolice v prostor, kjer jo oddajo na višji energetski ravni (višja temperatura). Za to potrebujejo le tretjino energije, preostali dve tretjini pa pridobijo iz okolice (tako rekoč zastonj).

Dokler se temperatura okolice ne spusti pod 0°C, je to nedvomno najvarčnejši sistem ogrevanja. Prav tako je idealen za ogrevanje v prehodnih obdobjih, v Primorju pa ga lahko uporabljamo tudi vso zimo.

Na voljo pa so tudi izjemno učinkovite inverterske k.n. s katerimi lahko ogrevamo do zunanje temperature -15°C. Vse te inverterske k.n. pa so tudi v A energijskem razredu.

Izbirate lahko med prenosnimi in stabilnimi (fiksno montiranimi) klimatskimi napravami. Prenosne so primerne povsod tam, kjer zunanje enote ni mogoče namestiti. Najbolj dolgoročna, ekonomična in ugodna rešitev pa je vsekakor stabilna klimatska naprava z izbiro notranje enote, ki po funkcijah, videzu in možnostih namestitve najbolje zadovolji vse vaše potrebe. Poleg tega lahko vse funkcije preprosto izbirate z daljinskim upravljalnikom.

Skratka - klima na dotik...

Prijava za uporabnike

Pozabil sem geslo | Nov uporabniški račun

×