Žlebovi in odtočne cevi

Žlebovi in odtočne cevi

Voda iz strehe objekta odteka po žlebovih in odtočnih ceveh. V žlebove izteka meteorna voda s strehe, ki jo nato sprejmejo odtočne cevi in jo odvajajo v kanalizacijo ali vodnjak, ponekod, pri starejših ali domačih izvedbah, celo preko ponikovalnika v tla.

Posamezni elementi žlebov in odtočnih cevi so izdelani iz pločevine debeline 0,5 mm (bakreni žlebovi in žlebovi iz pocinkanega jekla) ali 0,8 mm (aluminijasti žlebovi).

Danes so na tržišču na voljo tudi žlebovi iz plastičnih materialov, ki so še posebej primerni za posameznika, ki želi sam izdelati ali popraviti žleb. Za delo s kovinskimi žlebovi so namreč potrebna posebna znanja in orodja, da je izvedba žleba in odtočnih cevi zares kakovostna.

Premer žleba in odtočne cevi se računata glede na površino strehe. Za strehe manjše površine (do 25m²) je ustrezna debelina žleba 70 mm in debelina odtočne cevi 50 mm, medtem ko je za strehe večje površine (do 100 m²) ustrezna debelina žleba 100 mm in odtočne cevi 125 mm. Površina se prepolovi, kadar iz strehe vodita dva žlebova oz dve odtočni cevi.

Zunanji rob žleba mora biti cm do dva nižji od notranjega roba, kar ob preveliki količini padavin in polnem žlebu ali njegovi zamašitvi prepreči, da bi voda odtekala po površini objekta in povzročala škodo. Padec žleba proti odtočni cevi mora biti 0,5 do 1 cm na meter dolžine.

Na tržišču so na voljo različne oblike žlebov, od polkrožnih do oglatih in ovalnih dvojnih žlebov, ki so priporočljivi predvsem za strehe manjše površine. Po položaju so žlebovi lahko ležeči ali viseči, na streho so pritrjeni s posebnimi kljukami iz enakega materiala in v enaki barvi kot so žlebovi. Odtočne cevi pritrdimo na fasado, z objemkami ali s sidri za cevi.

Strešne kritine in sistemi

Gerard

Gerard

Izredne vremenske razmere

Strešni sistemi GERARD so izdelani tako, da bodo kos praktično vsem posledicam podnebnih sprememb.


Več

Tondach

Tondach

Strešni sistem

Tondach strešni sistem nudi različne rešitve za gradnjo in sanacijo opečnih streh.


Več

SIKA

SIKA

Za hidroizolacijo streh ima družba Sika v svoji ponudbi na voljo vrsto materialov za vse vrste konstrukcij, poševne in ravne strehe


Več

Isopan

Isopan

Strešni paneli

Strešni panel, Isocop podjetja Isopan je dobavljiv z izolacijo debeline 30-150mm. Izolacija je poliuretanska. Na zgornji in spodnji površini je pločevina.


Več